Dacă suferiţi de gonartroză și tratamentul conservator (nechirurgical) a eşuat, tratamentul chirurgical rămâne singura opţiune terapeutică. Tratamentul chirurgical reprezintă tratamentul curativ al gonartrozei. Artroplastia (protezarea) genunchiului presupune înlocuirea articulaţiei genunchiului cu o proteză. Rolul interventiei chirurgicale este de a îndepărta simptomatologia, de a asigura o mobilitate bună a pacientului și de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului.
Operaţia durează în medie două ore. Intervenţia se poate realiza sub anestezie totală (pacientul doarme pe întreaga durată a operaţiei) sau rahianestezie (pacientul este treaz dar nu simte nimic de la brâu în jos). Incizia este de aproximativ 12-15 cm pe partea anterioară a genunchiului. În timpul operaţiei atât osul cât și cartilajul deteriorat vor fi îndepărtate și înlocuite prin componentele protezei. Proteza totală de genunchi este alcătuită din 3 componente: o componentă femurală ce înlocuieşte cartilajul femural deteriorat, o componentă tibială ce înlocuieşte cartilajul tibial deteriorat și un despărţitor de polietilenă (un plastic special) care se poziţionează între cele două componente și care asigură flexia și extensia genunchiului. Proteza se fixează pe os cu ajutorul unui ciment ortopedic special.
„Durata de viaţă” a unei proteze de genunchi depinde de mai mulţi factori, în medie fiind de 15-20 ani.
În urma intervenţiei chirurgicale pacientul rămâne internat în spital trei nopţi. Încă din prima zi de după operaţie veți avea voie să călcaţi pe piciorul operat, veți începe mobilizarea cu ajutorul kinetoterapeutului. La externare veți putea să vă aşezaţi și să vă ridicaţi singur din pat și vă veți putea deplasa singur cu ajutorul cadrului de mers sau cu ajutorul cârjelor. După aproximativ 6-8 săptămâni ar trebui să puteţi relua fără probleme activităţile dumneavoastră de zi cu zi. Firele de sutură vor fi scoase la 10-12 zile după operaţie. Pacientul va primi la externare un protocol individualizat pe care să-l urmeze în cadrul recuperării.