Artroscopia

Generalităţi

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă ce permite diagnosticarea și tratarea multor patologii la nivelul articulaţiilor. Principala diferenţă dintre artroscopie și „operatia clasică deschisă” constă în caracterul ei minim invaziv ce presupune două sau mai multe incizii de dimensiuni mici (aproximativ 1 cm) la nivelul articulaţiei afectate. Prin aceste incizii se introduce în articulaţie o cameră video miniaturală precum și instrumente fine de lucru. Camera video transmite pe un monitor imaginile mărite (de până la 10x) din interiorul articulaţiei. În timpul operaţiei de artroscopie pot fi diagnosticate și tratate în acelaşi timp leziunile intraarticulare.

Avantaje

Artroscopia este considerată a fi o „operație curată”, inciziile fiind mult mai mici față de cele efectuate în chirurgia clasică. Riscul de infecţie este mult redus, cicatricile fiind de aproximativ 1 cm. Recuperarea după o artroscopie este mult mai rapidă și mai uşoară pentru pacient comparativ cu alte intervenţii chirurgicale. Frecvența complicaţiilor postoperatorii este extrem de mică, aceasta fiind de sub 1%.

Indicaţii

Cele mai frecvente patologii de la nivelul genunchiului ce pot fi tratate prin intermediul unei artroscopii sunt: ruptura de menisc, ruptura de ligamente încrucişate, leziune de cartilaj, luxaţia recidivantă a rotulei, sinovita cronica (inflamația genunchiului).

Cele mai frecvente patologii de la nivelul umărului ce pot fi tratate prin intermediul unei artroscopii sunt: ruptura coafei rotatorilor, tendinita calcificantă, artroza acromioclaviculară, îndepărtarea țesutului inflamat de la nivelul umărului.

Cele mai frecvente patologii de la nivelul gleznei ce pot fi tratate prin intermediul unei artroscopii sunt: leziunea de cartilaj, corpi liberi intraarticulari, inflamație cronica, osteofiți (pinteni osoşi).