Infiltraţii Intraarticulare

Generalităţi

Infiltraţiile intraarticulare sunt proceduri medicale prin care se introduce cu ajutorul unei seringi o substanţă în interiorul unei articulaţii. Rolul acestor infiltraţii este de a ameliora simptomatologia pacientului și de a îmbunătăți funcţia articulației afectate. Cel mai frecvent acestea sunt folosite la nivelul umărului și al genunchiului, însa pot fi realizate în orice articulaţie (cot, pumn, degete, șold, glezna)

Clasificare

Există mai multe tipuri de infiltraţii în funcție de substanţa care va fi introdusă în articulaţie – derivate de cortizon (corticosteroizi), agenţi de vâscosuplimentare (acid hialuronic) și preparate biologice (“PRP”).

Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare puternice. Prin urmare infiltraţiile cu cortizon asigură o reducere marcantă a inflamației articulației ameliorând astfel durerea resimţită de pacient.

Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din articulaţiile sănătoase. Rolul lichidului sinovial este de a lubrifia articulaţia și de a absorbi șocurile facilitând astfel o mișcare fluidă a articulaţiei. Atunci când lichidul sinovial dintr-o articulaţie este în cantitate redusă (cum se întâmplă în cazul artrozei) infiltraţia cu acid hialuronic are rolul de a stopa degradarea articulară, de a menţine mobilitatea articulaţiei și de a ameliora semnificativ simptomatologia pacientului.

PRP (Platelet Rich Plasma, hiperconcentrat de trombocite) este un produs obţinut din sângele propriu al pacientului. Sângele pacientului se recoltează într-o eprubetă care apoi este introdusă într-un aparat special (centrifugă) care are rolul de a separa trombocitele de restul celulelor sangvine. Trombocitele (celulele din sânge care intervin în procesul de coagulare) au un conţinut bogat în factori de creștere. După centrifugare substanţa este injectată în articulaţia afectată. Rolul acesteia este de a accelera procesul natural de vindecare și regenerare al organismului prin eliberarea factorilor de creştere derivați din trombocite.

Indicaţii

Principalele afecţiuni musculoscheletale în care este indicată infiltraţia sunt: artroza, guta, artrita psoriatică, tendinite (inflamarea unui tendon), artrite inflamatorii. În funcție de diagnostic și de stadiul bolii se va decide ce fel de infiltraţie ar putea aduce cel mai mare beneficiu pentru dumneavoastră.

Mod de administrare

Infiltrația se realizează în cabinetul medical, nefiind necesară internarea. Durata întregii proceduri (preparare, dezinfectarea cu soluţie aseptică a zonei ce urmează a fi injectată, administrare substanţă prin intermediul unui ac fin de mici dimensiuni, steril, aplicarea unui pansament steril) este de câteva minute. În general procedura nu este dureroasă, însă, în funcție de sensibilitatea la durere a fiecărui pacient, durerea poate fi resimţită ca la oricare altă injecţie.

Prognostic

Infiltraţia intraarticulară este o procedură sigură care poate ameliora spectaculos simptomatologia pacientului.